Интервю на главния прокурор Иван Гешев пред ПИК Г-н Гешев, благодаря

...
Интервю на главния прокурор Иван Гешев пред ПИК Г-н Гешев, благодаря
Коментари Харесай

Иван Гешев: Кремъл стои зад отказа на Сърбия да арестува босовете на NEXO

Интервю на основния прокурор Иван Гешев пред ПИК
 
Г-н Гешев, благодаря Ви, че се съгласихте да дадете това изявление. В последните дни прокуратурата извади съществени обстоятелства, улики и данни за скрит план срещу Вас с присъединяване на подсъдими олигарси, на престъпни герои, на лобисти, на публицисти? Притеснявате ли се за живота си и за сигурността на Вашите близки?
Ако се тормозя от нещо, нямаше да стана основен прокурор. Никой не ме е карал принудително да ставам основен прокурор. Този скрит план не става въпрос единствено и само против основния прокурор, става въпрос за дейности против страната и държавността, става въпрос за дейности против висшестоящи чиновници на полицията. Всички разбрахме, че са платени 400 000 за премахване на върховен полицейски чиновник. Става въпрос за съответни закани против магистрати по съответни досъдебни производства, които следи Софийска градска прокуратура. Тук не виждам вест От 2 години и повече изяснявам, че вследствие на дейната активност на прокуратурата и вследствие на това, че засегнахме доста политически, стопански и олигархични ползи, се сплотяват. Виждате по какъв начин се сплотиха, надали не си направиха оперативка в Белград обвинените и търсени от " Нексо ", Цветан Василев, в границите на шегата споделих, че чакам да кацнат и там Бобокови, Красимир Каменов, журналистът от " Бърд " Димитър Стоянов. По справедливи аргументи не могат да кацнат едно лице, което е арестувано в Испания, един Дилиян Георгиев, който е арестуван по едно досъдебно произвеждане за владение на опиати. Това е тъжна смешка, тъй като всички тези, наранени от прокуратурата, която работи в полза на хората и народа, се сплотяват и вършат всичко допустимо -едни заплащат на лобисти, други се занимават с дискредитиране на медиите и с доста други действия. Пропуснах да кажа, че може би чаках да кацнат политици и партии.
 
Какво се случва в Сърбия? Защо тази страна отхвърля да сътрудничи освен на българските само че и на европейските служби. В подтекста на това, че не бяха арестувани босовете на " Нексо " и в подтекста на това, че към този момент 8 години Сърбия отхвърля да съобщи Цветан Василев. Съзирате ли кремълска връзка в този сюжет?
Сърбия, за жалост, се трансформира в нещо като Дубай на Европейски Съюз. Не ми е прочут случай лица, които са оповестени за търсене от Интерпол, а редом с това, имам предвид обвинените по " Нексо ", българската прокуратурата е изпратила документи, с цел да задвижи съответните процедури по Европейската спогодба за екстрадицията, да бъдат пуснати или да им бъде разрешено да изоставен страната. Такъв случай на мен не ми е прочут и евентуално ще се окаже единствен в Европейския съюз. Затова в околните дни ще уведомя Генералният секретариат на Съвета на Европа, ще уведомя Европейския парламент, Европейската комисия и госпожа Урсула фон дер Лайен, тъй като това е скандал с интернационална големина.
За мен е изрично ясно, че зад това стоят ползите на Русия и зловредното съветско въздействие. Тези, които през годините пазят подсъдимия Цветан Василев, в огромната си час са свързани с Русия. Това е олигархът Малофеев. Той е в санкционният лист. В банката му в един миг акционер е била съветската банка ВТБ, която е в санкционния лист на Съединени американски щати. Тези, които кацнаха и след това отлетяха назад, са обект на следствие в това число и за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз против Русия. Сигурен съм, че зад това стоят съветски ползи и съветски пари. Тъжното е, че страна от Европа се трансформира в нещо като Дубай на Балканите.
 
Тони Парфюма, който е задържан в Испания като участник в този скрит план, съгласно доста медийни изявления е непосредствен до Асен Василев и деятел на " Продължаваме промяната ". Има ли политически колорит в тази интрига? 
Не знам това лице с кого е близко. Не мога да кажа това, тъй като не съм наблюдаващ прокурор. Ясно е, че откакто 400 000 лв. или евро коства отстраняването на върховен полицейски шеф, откакто 350 000 $ евентуално са платени персонално за мен на лобисти в Съединени американски щати, откакто виждаме, че лобисти на Бобокови заплащат и отичат активност в регистрите за това, че са свършили работа да се пуснат публикации против българския основен прокурор...
 
В " Свободна Европа ".
Не знам къде беше. Вероятно сте прав. След като това е по този начин, аз не се колебая, а и мисля, че никой български жител не се съмнява, че има възможност да бъдат стимулирани и да са стимулирани българските политици. Защото аз не мога да схвана за какво беше признат закон, който е лобистки и който обслужва проведената престъпност, мафията и олигарсите - а точно закриването на профилираната прокуратура.
 
Нямам самообладание да стартира работа новото Народното събрание, да ме поканят в комисия и да задам въпроси, каквито зададох и на господин Зарков - какъв брой теоретично може да коства един лобистки закон за преодоляване на прокуратурата, за закриване на профилираната прокуратура. Интересни въпроси. Надявам се някой да ми отговори.
 
Какво правеше Христо Иванов в джипа на Пламен Бобоков?
Не знам, би трябвало да ги питате. Това, което ми е известено, и на Вас ви е известно, че са обсъждали културен план в Русе. Трябва да питате кой е културният план. На мен ми е доста забавно. Готов съм да се включа, допускам и Вие, в случай че е в полза на българските жители и народа. Ако е монумент, с Вас ще дадем пари, щом е в полза на жителите.
 
Обвиняват Ви от ГЕРБ, че сте сложили чадър над Кирил Петков. Не повдигнахте обвиняване за декларацията му с погрешно наличие?
Българският основен прокурор не води следствия и не упреква. Има си наблюдаващи прокурори и съм уверен, че ще си свършат работата. Щом всички политици са недоволни, значи си вършим работата. 
 
Запознат ли сте с изявлението на колежката Соня Колтуклиева с Георги Георгиев, в което се споделя, че е имало опити за пазаруване на депутати от Има Такъв Народ против 500 000 евро?
Не съм осведомен с изявлението с Георги Георгиев. Не чета в последно време медии. Има си наблюдаващи прокурори и те ще си свършат работата.
 
Крум Зарков дали е чел българската конституция?
Бих споделил, че не е, само че ще си замълча. Имам мощни подозрения дали тези законопроекти са писани в Министерството на правораздаването, или са получени на задната седалка на някой джип.
 
Ще бъде ли признат законът на Крум Зарков в това Народно заседание?
Нямам визия, би трябвало да попитате тях.
 
Смятате ли, че някой пробва посредством Вашия пост да търгува политически?
Ако е по този начин, това ще бъде смешно. Да търгуваш прокуратурата политически, издава политическа отпадналост. Още повече, че имаме едно Народно заседание с ниска легитимност - гласоподаваха едвам 40% от българските жители. За страдание, в последните Народни събрания виждам ниска юридическа подготвеност.
 
Ще има ли претенции за свалени депутатски имунитети в това Народно заседание?
Процедурата е следната, в случай че наблюдаващият прокурор изиска да се смъкна имунитетът на такова лице, аз ще изготвя такова искане.
 
Въпреки желанията да се лимитират пълномощията на вашата институция, надживявате всяко Народно заседание.
Това е ваше мнение, аз си правя работата, имам мандат по конституция.
 
Чувствате ли се уединен в тази борба?
Не съм уединен, аз съм с сътрудниците си. Аз съм първият основен прокурор, който произлиза от прокуратурата, с огромна част от сътрудниците съм другар и те са с мен в тази борба.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР